Wanneer psychomotorische therapie (PMT)

Psychomotorische therapie is een passend aanbod voor jou als je affiniteit hebt met bewegen en/ of je wilt werken aan jouw hulpvraag door het aan den lijve te kunnen ervaren. Er wordt onder andere gewerkt met lichaamsgerichte oefeningen. Deze oefeningen helpen je om je meer bewust te zijn van de lichaamssignalen die jij in bepaalde situaties ervaart en welke betekenis die dan voor jou hebben.

Ook oefen je binnen PMT met nieuw gedrag of nieuwe vaardigheden. Dat gebeurt middels bewegingsgerichte oefeningen. Een sessie bestaat vaak uit een combinatie van zowel lichaamsgerichte- als bewegingsgerichte oefeningen.

Regelmatig komt het voor dat mensen last hebben van klachten zoals spanningen, angst, somberheid, piekeren, onzekerheid, enz. Het is goed om erover te praten, maar soms is alleen praten niet voldoende of merk je dat (alleen) praten voor jou niet goed werkt. Dan is deze ervaringsgerichte vorm van therapie iets voor jou.

Wat doet een psychomotorisch therapeut?

PMT wordt gegeven door een psychomotorisch therapeut (PMT’er). Dat is een geschoolde professional die bij voorkeur geregistreerd staat in het register vaktherapeutische beroepen.

Voordat de therapie van start gaat zal de PMT’er een intakegesprek met je hebben. Tijdens dit gesprek wordt besproken waar jij tegenaan loopt en hoe psychomotorische therapie je daarbij kan helpen. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld en ga je doelgericht aan jouw hulpvraag werken.

Bij aanvang van elke sessie zal eerst kort gesproken worden over hoe het gaat (small talk) en hoe je na de vorige sessie verder bent gegaan (mental set).

pmt-touw

pmt-blokken

De PMT’er zal uitleggen welke oefeningen voor deze sessie gekozen zijn en hoe deze zich verhouden tot jouw hulpvraag (rationale). Dan worden de oefeningen gedaan en ligt de nadruk op ervaren. Als de oefening is afgerond wordt door middel van praten aan de opgedane ervaringen betekenis gegeven en besproken hoe je hier weer mee verder kunt (transfer).

Met de oefeningen en de bijhorende betekenisverlening zorgt een PMT’er er voor dat je je bewust wordt van je lichaamssignalen, gedrag en hoe dit zich verhoudt tot jouw hulpvraag. Met de handvatten die je meekrijgt ga je vervolgens zelf aan de slag buiten de therapiesituatie. Op een gegeven moment zal je je bewust worden van jouw patronen en weten hoe je deze kunt doorbreken. Dat alles met als resultaat dat jij weer beter in je vel komt te zitten.

Psychomotorische therapie kan in verschillende samenstellingen plaatsvinden. Bekijk voor meer informatie mijn individuele- of systemische aanbod.

Maak kennis met Sense

Ben je benieuwd wat Sense voor jou kan betekenen of wil je meer informatie over therapie? Neem gerust contact met ons op. Dit kan zowel via de telefoon als via het contactformulier.

blue-envelop-icon info@sense-el.nl

blue-mobile-icon 06 - 28 38 00 70


Wendy wist heel goed aan te sluiten bij mijn dochters door haar open, rustige en ook enthousiaste manier van contact maken. Hierdoor kon ik samen met hen werken aan onze doelen.

- Sylvia